korppi

Taustatietoa

Sisällys

1. Lähihistoria
2. Kartat
3. Magiasodat
4. Uskonnot
5. Enkeli ja henget
6. Maailman Sydän

1. Lähihistoria

"Joka taistelee hirviöitä vastaan, katsokoon, ettei hän itse muutu siinä hirviöksi. Ja kun katsot kauan pimeyteen, katselee myös pimeys sinuun."

Maailman ja todellisuuden perustuksia järkyttäneet Magiasodat, jotka lähes sammuttivat elämän liekin kokonaan, johtivat taikuuden sulkemiseen jumalaisen Kolminaisuuden toimesta. Tuhat vuotta ovat selviytyjät uutterasti koonneet rippeitä sivistyksestä ja muodostaneet vaaralliseen maailmaan taas yhteiskuntia, ideologioita, uskontoja ja kaupunkivaltioita. Maailma on ollut vaarallinen: Magiasodissa kieroutuneet örkit ovat pitäneet yhteiskuntia varpaillaan, metsien henget eivät aina ole hyvintahtoisia ja monia salaisuuksia kätkeytyy maailman tyynen pinnan alle.

Muinaisuuden perinnöt olivat jo melkein ehtineet vaipua unholaan ihmiskunnan tietoisuudesta, mutta tapahtumat Härkälinnassa toivat eristäytyneet haltiat ja epäkuolleet jälleen maailman tietoisuuteen. Epäkuolleiden tiedusteluosaston johtaja, Ajattara, pyrki käyttämään Oraakkelilta anastettua tietämystä Norretian mahtavan luonnonhengen ja jumalolennon valjastamista omiin tarkoitusperiinsä. Haltioiden salatieteen avulla Lumenorin Utherin ja Camorran Alexandros pyrkivät estämään tämän. Kun Alexandros ja Uther koskivat hengen Pyhään Totemiin, jotain tapahtui, edes Camosin oppineet eivät tarkoin tiedä mitä: maailmaan vapautui Magiasotien aikainen vitsaus, jonka pysäyttämiseen ei näytä olevan keinoja.

2. Kartat

kartta

Maailman valtiot noin tuhat vuotta Magiasotien jälkeen.

kartta2

FaBa I: ensimmäiseen Härkälinnan kampanjaan osallistuneet ryhmittymät; örkeillä ei ole varsinaista valtioita.

kartta3

FaBa II: Enkelin vaikutuspiiriin alistuneet alueet verenpunaisella.

3. Magiasodat

Magiasodat Noin tuhat vuotta sitten suurin osa maailmasta tuhoutui suuressa mullistuksessa, jota jälkipolvet tulisivat kutsumaan Magiasodaksi. Sodassa vapautettu villi magia synnytti mutaatioita, verenhimoisia petoja ja örkkejä. Tämän lisäksi kokeiltiin kuolleiden sotureiden henkiinherättämistä, mutta luomukset riistäytyivät herrojensa hallinnasta perustaen lopulta taisteluiden tauottua oman yhteiskuntansa.

Edistynyt maailmanjärjestys, korkeakulttuuri, suurmagia ja teknologiset läpimurrot katosivat palavan maailman mukana. Savun hälvettyä alkoi armoton talvi joka kesti tarujen mukaan sata vuotta. Elämän liekki ei kuitenkaan sammunut kokonaan, vaikka lähellä kävi.

Syyt sotaan ovat unohtuneet tuhannen vuoden aikana ja ajasta kerrotaan monia legendoja. Yhden kertomuksen mukaan haltiat olivat orjuuttaneet ihmiset ja heidän kapinansa sytytti sodan. Jompi kumpi osapuolista, tai molemmat, aloitti epätoivoissaan kokeet villillä magialla, jonka käsittämätöntä mahtia käytettiin tuhoamaan maan tasalle kokonaisia kaupunkeja ja saastuttamaan tuhansien neliövirstojen edestä viljelusalueita.

Toisen kertomuksen mukaan ihmisiä on syyttäminen yksinään: haltiat pitkäikäisyytensä takia ymmärtävät rajoittaa magiaa, mutta ihmisten lyhyt elämänkaari pakottaa heidät valjastamaan magian keinoja kaihtamatta. Täten ihmisten ahneet kokeet villillä magialla ja vallanhimo johtivat maailman tuhoon ja haltiat tajusivat puuttua asiaan liian myöhään.

Kolminaisuus, nykymaailman pääuskonnon kolme jumalaa, oli tällöin maan pinnalla haltiahahmoissa. Kun he lopulta heräsivät villin magian harkitsemattoman käytön seurauksiin, he yrittävät tarinan mukaan sinetöidä legendaarisen maan keskipisteessä sijaitsevan kaiken magian lähteen. Mystinen magian lähde ei ollut helppo sinetöidä ja se kamppaili raivoisasti Kolminaisuuden tahtoa vastaan. Tahtojen mittelössä heikentynyt Kolminaisuus onnistui vain osittain ja maailmanlopun sinfonia oli jo viimeisissä soinuissaan. Tämän jälkeen he päättivät nousta hengelliselle tasolle taivaisiin ja jättää tuhon aiheuttaneet kuolevaiset selvittämään omat sotkunsa.

Magian osittaisesta sinetöimisestä johtuen nykymagia on heikkoa, eivätkä velhot pysty viskomaan tulipalloja tai muuta korkealentoista. Parantajat ja alkemistit ovat keksineet keinon kiertää tätä käyttämällä maagisesti latautuneita esineitä kanavoidakseen voimia.

Magiaan suhtaudutaan pääosin pelonsekaisella kunnioituksella ja sitä halutaan monissa valtioissa rajoittaa. Kerrotaan, että vain muutamat haltiavanhukset tietävät totuuden Magiasodista ja he pitävät tiedon turvallisuussyistä itsellään. Magiasodan aikaista teknologiaa, kuten tuliaseita ja taikaesineitä, pidetään nykyään monissa paikoissa pyhinä reliikkeinä. Niiden toimintaperiaatteita ei usein ymmärretä ja riskit ovat suuret.

Nyt tuhatvuotisesta unestaan herännyt Enkeli kykenee saatujen tietojen mukaan laajaan magian käyttöön ja todellisuuden vääristämiseen. Sen voimien lähde ja laajuus on epäselvää.

4. Uskonnot

4.1 Kolminaisuus

Kolminaisuus Kolminaisuus on nykymaailman pääuskonto niin ihmisten kuin ilmeisesti myös haltioiden yhteiskunnissa. Se koostuu kolmesta haltiamuotoisesta jumalaolennosta, jotka loivat maailman tuhansia vuosia sitten ja sijoittivat maailman keskipisteeseen kaiken magian sydämen sen virtalähteeksi. He muovasivat haltiat ja ihmiset kansoittamaan maanpäällistä sekä lisäksi kääpiöt vartioimaan maanalaisia reittejä magian lähteen luokse. Pyhän kirjan mukaan ajat ennen Magiasotia olivat yltäkylläisiä, eikä keneltäkään mitään puuttunut. Taikuus ja teknologia ratkaisivat kaikki ongelmat.

Jumaluudet poistuivat kuolevaisten maailmanpiiristä Magiasotien mullistusten jälkimainingeissa jättäen uskovaiset katumustyöhönsä. Lumenorilaiset ja camorralaiset kertovat tarinaa, että Kolminaisuus rakensi heidän esi-isilleen maanalaiset turvapaikat, Arxit, jotka he joutuivat kuitenkin pian hylkäämään turvapaikkojen elämää ylläpitävän taikuuden lopetettua toimintansa. Sodassa syntyneet uudet rodut, kuten örkit, peikot ja epäkuolleet ryhtyivät palvomaan omia jumaliaan.

Kolminaisuus koostuu järjestyksen (järjen), kaaoksen (tunteiden) ja tasapainon jumaluuksista. Toisissa tulkinnoissa spektrin ääripäistä puhutaan termein aamunkoi ja yönhämärä. Uskovaiset pyrkivät valitsemansa jumaluuden mukaan joko korostamaan järkeä, lakeja sekä järjestystä tai tunteita, sotaa, rakkautta ja taiteita. Kolmas vaihtoehto on pyrkiä tasapainoon näiden kahden välillä. Koulukuntia, auktoriteetteja ja tulkintoja on lukuisia, eikä uskonto ole yhtenäinen.

4.2 Luonnonpalvonta

Henkiolento Luonnonpalvontaa on harrastettu pitkään. Kylillä on usein oma luonnonhenkensä, joka turvaa sadon, sotaonnen ja kalasaaliit. Uskontoa kannatetaan varsinkin barbaarien keskuudessa.

Pyhiä paikkoja on ympäri maailman satoja, joita vartioivat mystiset kävelevät puut, voimakkaat puhuvat eläinhenget ja pikkujumalat. Se joka rikkoo metsää ja sen henkiä vastaan huomaa pian olevansa ruokaketjun alimmaisena.

Norretiassa kerrottiin asustavan tavallistakin voimakkaamman luonnonhengen, jota paikalliset shaamanit kutsuvat yksinkertaisesti Suureksi Hengeksi. Shaamanien perimätiedon mukaan henki suojeli mahdillaan norretialaisia Magiasotien kauhuilta ja ne jotka eivät suojelua ansainneet kieroutuivat örkeiksi. Nyt kun Henki on häpäisty ja tuhottu, Norretilaisten raivo on rajaton ja palvontamenot muuttuneet julmemmiksi.

4.3 Örkkien riitit

Örkkien salatuista menoista on vain vähän tietoa. Kerrotaan, että heillä manaajia, jotka loitsuvoimillaan näkevät tulevaa ja parantavat haavoittuneita sotureita. Huhupuheiden mukaan heidän pääjumaluutensa olisi Silmä ja heitä johtavan Mestariksi kutsutun olennon, mutta kummastakaan ei tiedetä muuta kuin nimi. Uskonnollisissa menoissa uhrataan eläimiä, hurjimpien kertomusten mukaan myös ihmisvankeja, palvotaan muulle maailmalle tuntemattomia, järjettömiä jumalia sekä Magiasodan muinaisjäänteitä ja luonnollisesti tapellaan ankarasti.

4.4 Epäkuolleiden riitit

Epäkuolleiden riiteistä tiedetään hyvin vähän. Tarinoiden mukaan he palvovat ehkä langennutta enkeliä, joka kapinoi Magiasotien aikaan Kolminaisuutta vastaan. Toisen tarun mukaan heidän uskonnolliset menonsa keskittyvät heille elämän antaneeseen suureen velhoon, jonka kerrotaan heidän parissa edelleen epäelämää viettävän. Nyt Enkelin ilmestyttyä ja suurimman osan epäkuolleista pyrkiessä sitä kohdin, ainakin ensimmäisessä väittämässä on totuuden siemen.

5. Enkeli ja henget

Langennut Enkeli Sodoma
"Enkelit olivat aikoinaan korkeimpia Kolminaisuuden palvelijoita, joille annetut voimat olivat rajattomat.", Verlyn sai lopulta jatkettua, "Camos uskoi, että Kolminaisuuden suljettua Maailman Sydämen ja pysäytettyä magian virtaamisen, olisivat enkelit menettäneet voimansa tai tuhoutuneet kokonaan. Näin ei selvästi ole tapahtunut."

"Minua kiinnostaa vain sen voittaminen. Mistä se saa voimansa? Mikä on sen heikko kohta?", Uther pommitti Verlyniä kysymyksillään.

"Enkelit pystyvät muuttamaan todellisuutta, mutta niillä ei Camosin käsityksen mukaan ole varsinaisesti omaa tahtoa. Sen suurin voima on kyky kytkeytyä ihmisten tajuntaan ja kanavoida heidän uniaan, unelmiaan ja pelkojaan. Sen perimmäinen tarkoitus on palvella.", Verlyn keräsi ajatuksiaan ja jatkoi.

"Pelot ja voimakkaat tunteet eivät ole hyvä pohja rakentaa. Se kierouttaa kaiken, minkä kanssa se on tekemisissä. Voisi sanoa sen olevan ihmiskunnan kollektiivisen pahuuden ruumillistuma. Irvikuva alitajunnasta."

Verlyn huokaisi syvään ja totesi hampaidensa välistä: "Camos ei tiedä mitään tapaa pysäyttää näin voimakasta olentoa"

"Mitä se haluaa?", Uther kysyi.

Verlyn mietti hetken, "En tiedä. Epäilen.. että.. palauttaa maailma tilaan ennen Magiasotia.. avata Maailman Sydämen.."

Henget
"... henkiä kutsutaan usein luonnonhengiksi, sillä monet tekstistä ei saa selvää sijaitsevat luonnossa ja henget saattavat toimia täysin rauhanomaisesti ihmisten kanssa pyrkien jopa täyttämään vanhoja tehtäviään. Henkiä, joiden kierouma on ollut suurinta, kutsutaan kansanperinteen mukaan demoneiksi. Vaikka eivät teknisesti ole henkiä, minua kiinnostaisi kohdata tekstistä ei saa selvää, mutta näitä tavataan tarinoissa kutsua golemeiksi. Suurin osa hengistä tarvitsee ihmisalustan kyetäkseen millään tavalla vaikuttamaan fyysiseen maailmaan. Hengistä tekstistä ei saa selvää ja ovat täysin sekaisin tai eivät tiedä miten tulisi toimia. Henki, jota pyrin löytämään, vaikuttaa kuitenkin asettavan käsityksemme täysin kyseenalaisiksi tekstistä ei saa selvää.
- Puoliksi palanut kirjoitelma, löydetty Pohjois-Lumenorista

6. Maailman Sydän

" yöstä muinaisuuden udun
hämärästä painajaisten
se repii viimein auki sinettinsä
ja avaa silmänsä

maailman sydän
kolminaisuuden orja

azathoth
kaikkivaltias "

"He eivät tiedä olevansa vankeja, jos eivät edes näe häkkiä".